Geschreven in 2006.
Street Fighter Alpha Anthology PlayStation2
Kwart draai naar voren en High Punch. Hadouken! Old school knokken, niets meer, niets minder. Of toch stiekem wel?
De Alpha serie domineerde halverwege de jaren negentig mijn huiswerk op de middelbare school. De Alpha serie was een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de Street Fighter gameplay. De serie legde de basis voor de moderne 2D fighters als Capcom vs. SNK en Street Fighter 3. Street Fighter Alpha Anthology is een compilatie van Street Fighter Alpha 1, Alpha 2, Alpha 2 Gold, Alpha 3 en Pocket Fighter. Alleen Alpha 2 Gold is een titel die niet uit de arcade komt, maar alleen op de PlayStation en SEGA Saturn uitkwam. Pocket Fighter lijkt in de verste verte niet op de andere games en is naar mijn mening niet meer dan een tussendoortje.
Je hebt in het beginmenu van de drie Street Fighter Alpha games uiteraard de standaard opties als arcade, versus, survival, dramatic mode (twee tegen één) en training. Een belangrijk onderdeel van deze titel zijn de minimale laadtijden. Sterker nog, het zijn vrijwel arcade perfect conversies. De Sega Saturn versies van de Alpha serie waren al vrij briljant, alleen maakten de laadtijden het toch niet die perfecte arcade ervaring. Capcom wist dat het met alleen standaard ports van de games niet hoefde aan te komen en dus hebben ze iets leuks bedacht, namelijk Hyper Street Fighter Alpha.
In deze mode kun je kiezen uit alle characters van de Alpha serie met alle daarbij behorende super special modes. Bovendien zijn ook uit andere Capcom toppers als Darkstalkers, Street Fighter 3 en de Marvel ‘vs’ serie de super special opties overgezet. Met deze super specials kun je veel schade toebrengen aan je tegenstander en het gevecht op stijlvolle wijze beëindigen. Het gaat in Street Fighter Alpha natuurlijk niet alleen om de super specials. De zogenaamde ‘ism’ spelmodes geven de gameplay variëteit en diepte. Zo kun je met de groene ‘ism’ mode chain combo’s maken, counteren met de blauwe ‘ism’ mode en verschillende special moves maken met de rode ‘ism’ mode. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en keuzes die verschillen per titel, maar het bij elkaar voegen ervan maakt de Hyper Alpha mode dus zo interessant.
Het is jammer dat de nieuwe Hyper Street Fighter Alpha mode alleen een versus en training mode heeft. De interessantste nieuwe mogelijkheid van de game heeft Capcom dus helaas wat onbenut gelaten. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het gebrek aan extraatjes als artwork. Bovendien is het ontbreken van de Street Fighter Alpha anime film een gemiste kans.
Zowel oudgedienden als nieuwkomers in het genre moeten deze game goed in de gaten houden. Met Hyper Street Fighter 2, Street Fighter 3:3rd Strike en nu ook de Alpha series is de PlayStation2 de ultieme console voor 2D Capcom fighting games. Mocht je nou uit één van de vele Street Fighter games willen kiezen om de game onder de knie te krijgen is deze compilatie de beste keuze.
SCORE: 88